Голямата новина около Арт театър е, че от този сезон 

...
Голямата новина около Арт театър е, че от този сезон 
Коментари Харесай

Арт театър играе в НДК

Голямата вест към Арт спектакъл е, че от този сезон  - 2024/2025 година, стартира да играе в зала 2 на НДК. Това е изключителна вест и за мен, и за сътрудниците ми, и за проф. Надежда Сейкова, която е почетен живописен началник на Арт спектакъл, сподели за ДУМА актрисата Милена Червенкова, основателка и директорка на Арт спектакъл. Тя споделя, че преди 33-34 години я канят на гастрол в Софийския пътуващ спектакъл за ролята на Пепеляшка и за един сезон изиграват 50 представления в зала 2 на НДК и 50 представления отвън София, на гастроли. Това е удивителен триумф за театър - 100 представления на сезон, в днешните времена това съвсем не се случва. Тогава се усещах доста горда и щастлива, че играя в замък. Но стана по този начин, че от идващия сезон не играхме към този момент " Пепеляшка " в НДК и точно тогава взех решение да основа Арт спектакъл. И го основахме, връща лентата обратно Червенкова. По думите й, в нея е останала подсъзнателно тръпката, обичта и възхитата пред това, което е НДК.
През годините Арт спектакъл се обитава, както е известно, в Руския културно-информационен център на ул. " Шипка " 34, за което съм му безпределно признателна! Там беше театърът и ще продължи да бъде! Случиха се две години пандемия, продължава да има две години и половина война, заради което се сблъскваме с невероятни компликации, показва ръководителката на Арт спектакъл.  
Ето за какво през март т.г. стартира да се оформя концепцията й да опита Пепеляшка да се върне в Двореца. И след Великден се среща с неотдавна назначения нов шеф на НДК госпожа Андрияна Петкова. Направи ми необикновено усещане, тя е доста красива като жена, извънредно образован и благ човек. Изслуша деликатно моите хрумвания и оферти, предизвести ме за наемите, които не са по никакъв начин дребни. Допълни, че отговор няма да пристигна бързо, тъй като при ново управление интервалът е дълъг, има стиковане на позиции, решения и така нататък Бордът на шефовете при започване на октомври се събра на заседание, в което да се одобряват новите оферти на НДК. И най-сетне пристигна позитивният отговор за Арт спектакъл! Малко по-късно имах среща и с различен удивителен човек, с който ме срещна ориста - госпожа Ваня Нешева. Жената, която прави стратегиите на всички зали в НДК. На бюрото й видях грамадни листове, разграфени по дати, часове, заглавия и това е за всяка зала! Срещата ни продължи към 4 часа, с цел да може да създадем стратегия на Арт спектакъл в зала 2, споделя с очевидно неспокойствие Червенкова. Тъй като техният отговор идва късно и не може да се бави повече 33-ият  подред сезон, той е открит на 3 октомври, съвсем премиерно, с " Музикално странствуване " на Арт сцена на " Шипка " в кафе-театъра в РКИЦ.    

Програмата в Двореца стартира
" Драскотини от дъжда "
на 25 октомври от 19 ч. с " Драскотини от дъжда " на Яна Добрева, режисьор проф. Александър Великовски. " Господин, Сеньор, Дон Жуан " на съветския драматург Леонид Жуховицки, режисьор проф. Ал. Великовски, ще бъде показан на 16 ноември от 18,30 ч. в зала 2, в границите на европейския фестивал " Нощта на театрите ". " Музикално странствуване ", сюжет и режисура Милена Червенкова и Атанас Палюшев, ще се играе на 17 ноември от 18,30 ч. в зала 2. Децата ще имат опция да гледат " Принцесата и Свинарят " по приказката на Андерсен на 17 декември от 11 ч. в зала 2, а на 18 декември " Принцесата и Свинарят " ще се играе на Арт сцена на ул. " Шипка " в РКИЦ. И на 19 и 20 декември от 11 ч. следва " Любовта към трите портокала " по Карло Гоци. Постановка Камен Коев. Всички спектакли са в зала 2 на НДК. Билети се продават в Билетния център на НДК и в eventim.bg.
   
Защо връзката с Руския център не прекъсва?

Защото 32 години от живота ми минаха в РКИЦ, с спиране от 8 години, когато бяхме в НАТФИЗ. Винаги откликваме на техни предложения и събития, когато ни извикат да се включваме в тях. Скоро имаше Ден на отворените порти, в който Руският център показа своите школи. Там през ноември предвиждаме " Шоу за другари " с пианиста Димитър Йончев. Арт сцена на " Шипка " е нашият сценичен дом от толкоз доста години, до момента в който НДК не може да се трансформира в дом, за жалост, безапелационна е актрисата. По думите й в Двореца показват най-най-най-различни събития от европейски и международен мащаб във всички зали. Там договорите се подписват месец за месец и популярност богу, тъй като, в случай че не дай боже, нещата не тръгнат, ще се апелирам час по-скоро да свърши войната и да се върнем в нашия си дом. 33 години е особена възраст, уповавам се да не бъда разпната и предадена като Христос! - отбелязва Червенкова.
Тя добавя, че на 1 ноември от 19 ч. - в Деня на националните будители, ще бъде показана премиерно книгата " Когато бръшлянът поникне " на Александър Ботйов, праплеменник на Христо Ботев, в кафе-театъра на Арт сцена на ул. " Шипка ". Това е пъзел, съединен посредством силата на словото, който сплотява думите и твори красиви стихове. Между мощните стихове има и едно, отдадено на Христо Ботйов. Темите в стихосбирката са разностранни - мисловният безпорядък на младежа, за любовта, за борбите, за патриотизма, за компликациите на всички хора, мистично и хумористично се преплитат, за България, за политиката, споделя Александър, който акцентира, че е значимо да се изписва името на поета бунтовник " Христо Ботйов ". Така е вярно. Стихотворенията ще показа актрисата Милена Червенкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР